piątek, 21 października 2016

Bezglutenowa piadina - przepis podstawowy

 
 

Tradycyjna włoska Piadina Romagnola to placek z mąki pszennej z dodatkiem smalcu pochodzący z rejonu Emilia Romania w północnych Włoszech. W Polsce niezbyt znany fast food, ale we Włoszech gotowe placki w wersji bezglutenowej można  kupić w większości sklepów, ale w smaku nie dorównują tym robionym samemu. Ja wypróbowałam przepis znaleziony na stronie Nutrifree ( bez smalcu) i efekt wyszedł naprawdę znakomity.
Piadinę podaje się na ciepło z takimi dodatkami jak ser, szynka i warzywa, choć w samych Włoszech spotkałam nawet wersje z Nutellę. Przepis naprawdę warty wypróbowania.


SKŁADNIKI:
130 g mąki Mix per Pane Nutrifree 
20 g skrobi ziemniaczanej 
90 g wody 
20 g mleka
1 łyżeczka soli 
1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine 
mąka bezglutenowa do podsypania

W misce wymieszaj mąki. Powoli dolewaj wodę i mleko i wyrabiaj ciasto aż do osiągnięcia jednolitej i nie klejącej masy. Dodając sól i oliwę wyrabiaj dalej. Jeśli ciasto jest zbyt mokre to dodaj niewielką ilość mąki. Z ciasta uformuj kulę.
Stół podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek.
Patelnie posmaruj oliwą za pomocą ręcznika  papierowego i dobrze rozgrzej.
Ułóż delikatnie piadinę na patelni i smaż na złoty kolor z obu stron.
Podawaj z ulubionymi dodatkami np. mozzarellą, szynką parmeńską i świeżymi warzywami lub serem pleśniowym i szynką.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza