czwartek, 27 października 2016

Bezglutenowe ciastka gryczane z sezamem

Obłędne, bezglutenowe ciasteczka gryczane z dodatkiem mąki migdałowej i sezamu czarnego oraz białego. Cudownie kruche i chrupiące! Bardzo proste i szybkie do wykonania, a efekt końcowy po prostu przepyszny!
Ja użyłam mąki gryczanej białej ponieważ jest delikatniejsza w smaku, ale z powodzeniem możecie użyć zwykłej. Oryginalny przepis pochodzi z włoskiego magazynu La cucina naturale. Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI na ok.20 ciastek:
200 g mąki gryczanej - u mnie gryczana biała (klik)
50 g mąki migdałowej
125 g brązowego cukru + do dekoracji
120 g masła
1 jajko
2 łyżeczki białego sezamu
2 łyżeczki czarnego sezamu
szczypta sody oczyszczonej

Wymieszaj w misce mąkę gryczaną, migdałową, cukier, sodę, sezam oraz masło pokrojone na małe kawałki. Zagnieś szybko wszystkie składniki, dodaj jajko i wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
Z ciasta uformuj wałek o średnicy 4-5 cm, zawiń w papier do pieczenia i wstaw do lodówki na mniej więcej godzinę.
Schłodzone ciasto pokrój w poprzek na kawałki szerokości 1 cm i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka posyp z wierzchu brązowym cukrem.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 12 minut na złoty kolor.

Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Dzięki; jakie pyszne szybkie i zdrowe. Ja zrobiłam bezcholesterolowe (zamiast mała dałam olej -zwykły rzepakowy)i też są pyszne.

    OdpowiedzUsuń