poniedziałek, 24 października 2016

Bezglutenowe kluseczki gnocchi - przepis podstawowy



 
 Gnocchi są jednym z najbardziej popularnych klusek na świecie. Bardzo proste i odpowiednie niemal dla każdego rodzaju dania.
We Włoszech to danie obecne niemal w każdej restauracji, a dla bezglutenowców istnieje wiele odmian: z mąki kukurydzianej, ryżowej, z dodatkiem warzyw takich jak szpinak czy buraki i innych składników, w zależności od lokalnej tradycji .
Gnocchi występują zwykle jako okrągłe kluseczki, które są gotowane w wodzie lub bulionie, a następnie podawane z różnymi sosami.
Ja gnocchi najczęściej robię z dodatkiem sosu pomidorowego i mozzarelli, ale genialnie smakują także z pesto lub jako dodatek do dań mięsnych… Gorąco polecam :) 


SKŁADNIKI:
1 kg mięsistych ziemniaków
1 duże jajko
250 g mąki ryżowej

30 g mąki ziemniaczanej
sól


Ziemianki umyj i ugotuj w łupinach (duże gotują się 35-40 minut). Gorące i ugotowane obierz ze skórki (ja nadziałam je na widelec i obierałam jeszcze bardzo gorące).
Ziemniaki przepuść przez praskę lub zmiksuj blenderem. Na stół wysp mąki, dodaj ziemniaki, sól i jajko. Ciasto zgarniaj do środka i szybko połącz je ze sobą. Ciasta na gnocchi nie wyrabiaj – wymieszaj jedynie składniki.Uformuj kulę, a następnie formuj wałeczki o średnicy 2-3 cm. Waleczek pokrój na kawałki o grubości 1,5 cm i układaj na wysypanym mąką stole. Widelcem delikatnie zrób wgłębienia w kluseczkach.Gnocchi pozostaw na stole na 15 minut. W bardzo dużym garnku zagotuj wodę, osól i gotuj kluski partiami. Gdy wypłyną wyjmuj je łyżką cedzakową i podawaj z ulubionym sosem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza