sobota, 22 października 2016
Bezglutenowy sernik na haloween
Sprawdzony przepis na sernik z dynii, który smakuje nie tylko na Haloween. Sernik jest wilgotny, z wyczuwalnym smakiem przypraw korzennych, nie za słodki…idealny. Przepis do którego wracam co roku podczas sezonu dyniowego. My podwoiliśmy ilość składników na ciasto i z reszty zrobiliśmy "paluchy wiedźmy" :) Świetna zabawa dla dzieci. Polecam gorąco.
SKŁADNIKI:
kruche ciasto:ciasto:
250 g mieszanki Mix per Dolci Nutrifree
100 g cukru pudru
110 g masła
1 jajko
1 łyżeczka przypraw korzennych
masa serowa:
140 g puree z dynii
250 g twarogu (mielonego)
100 g kwaśnej śmietany
100 g cukru (dałam 60 g cukru brzozowego)
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki mąki ryżowej drobnej
1 jajko
1 żółtko
pisaki czekoladowe do dekoracji
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wsadź na 45 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij i rozwałkuj na placek ok.0,5 cm i wylep nim formę do tarty czy tartaletki.
Masa serowa:
Puree z dyni zmiksuj z cukrem, serem i kwaśną śmietaną. Dodaj mąkę i cynamon, a na końcu jajka.
Masę serową wylej na wyłożoną kruchym ciastem blaszkę.
Wsadź do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 50 minut. W przypadku tartaletek, wyjmij z piekarnika po 30 minutach.
Ostudź i udekoruj.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz