środa, 12 października 2016

Bezglutenowe ciastka z serem gorgonzola


  Ciastka z serem gorgonzola czyli Biscotti al gorgonzola – przepis znaleziony  na blogu Giallo Zafferano postanowiłam zrobić w wersji bezglutenowej. Od razu wiedziałam, że muszę je zrobić! Ciastka są idealną jako przystawka,przekąska do wina czy piwa czy aperitif. Są kruche, lecz wilgotne z wyczuwalnym posmakiem gorgonzoli. Ciężko się nimi ‚tylko poczęstować’, a to niestety bomba kaloryczna, ale od czasu do czasu czemu nie :)… Jak to się mówi: „raz nie zawsze, dwa razy nie często”:)
Polecam, bo to nietypowy wypiek i smak, który naprawdę warto poznać.

 
SKŁADNIKI:
110 g miękkiego masła
130 g mąki Mix per Pane Nutrifree
80 g sera gorgonzola (ja użyłam dolce – w oryginale jest piccante)
1 łyżeczka suszonych drożdży
50 g parmezanu lub grana padano
50 g orzechów (u mnie włoskie)
30 g śmietanki
szczypta soli


Gorgonzolę pokrój w kostkę, parmezan zetrzyj na tarce. Orzechy drobno posiekaj.
Masło połącz ze szczyptą soli, mąką i drożdżami. Wyrób gładkie ciasto. Następnie dodaj gorgonzolę i parmezan. Wszystko dokładnie wyrób na jednolite i elastyczne ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na wysypanym mąką stole na grubość 1 cm. Wykrawaj małe ciasteczka.
Ciastka układaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Przygotowane ciastka posmaruj śmietanką i posyp posiekanymi orzechami (ewentualnie posyp sezamem).
Piecz 20 minut na złoty kolor. Wystudź na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz