piątek, 7 października 2016

Jesienna bezglutenowa szarlotka



Przepyszna, jesienna szarlotka z kruszonką w wersji bezglutenowej – aromatyczna, krucha i pachnąca. Smakuje jak najlepszy, tradycyjny glutenowy wypiek. Smakowała wszystkim bez wyjątku! Tutaj jednak nie radze zbyt dużo eksperymentować z mąkami, bo ciasto będzie się bardzo kruszyć. 
Ja do kruchego ciasta użyłam niezawodnej do tego mieszanki Nutrifree Mix per dolci. Przepis zaczerpnięty od Doroty z bloga Moje Wypieki.


SKŁADNIKI:
ciasto: 
500 g mieszanki Mix per Dolci Nutrifree
200 g cukru pudru
220 g masła
2  jajka
 

około 6 – 8 obranych jabłek (twardych, soczystych)
garść rodzynek
cynamon
1 op. cukru waniliowego (8g)


Z podanych składników na ciasto zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę i zawiń folię spożywcza. Wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
Tortownicę o średnicy około 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Dno tortownicy wylep 1/3 schłodzonego ciasta. Resztę ciasta włóż do zamrażarki.
Ciasto ponakłuwaj widelcem i podpiecz około 10 – 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudź.
Kolejną 1/3 ciasta wylep boki tortownicy.
2/3 jabłek pokój w średnią kostkę, resztę zetrzyj na grubej tarce. Posyp cukrem waniliowym i jeśli lubisz – cynamonem. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie wymieszaj, odciśnij z nich sok i wyłóż na podpieczony spód.
Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wyłóż na wierzch ciasta.
Piecz ok. 50-60 minut w temperaturze 180ºC. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza