Millefoglie di melanzana czyli przekładaniec z
bakłażana to jeden z moich ulubionych przepisów rodem z Włoch. Idealne, lekkie danie na ciepłą kolację
SKŁADNIKI:
2 bakłażany
1 mozzarella
2 puszki pomidorów krojonych
1 mała cebule
kilka listków bazylii
parmezan lub grana padano
sól
pieprz
Bakłażana pokrój w plasterki, posyp solą i odstaw na 20 minut by puścił wodę.
Mozzarellę pokrój w plastry.
Na rozgrzaną patelnie wlej odrobinę oliwy, wrzuć pokrojoną cebulkę i
zeszklij. Następnie dodaj pomidory. Duś około 15
minut, pod koniec dodaj posiekana bazylię, sól i pieprz.
Bakłażana wytrzyj ręcznikiem papierowym i smaż z obu stron do
miękkości(ja smażyłam na patelni grillowej bez tłuszczu). Przełóż na
półmisek. Na bakłażan połóż łyżkę sosu pomidorowego i znów bakłażana,
następnie warstwę pomidorów, mozzarellę i znów bakłażana – aż do wyczerpania
składników. Na górze powinna się znaleźć warstwa pomidorów. Posyp
startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz