wtorek, 18 października 2016

Millefoglie z bakłażana

Millefoglie di melanzana czyli przekładaniec z bakłażana to jeden z moich ulubionych przepisów rodem z Włoch.  Idealne, lekkie danie na ciepłą kolację :)

SKŁADNIKI:
2 bakłażany

1 mozzarella
2 puszki pomidorów krojonych
1 mała cebule
kilka listków bazylii
parmezan lub grana padano
sól
pieprz



Bakłażana pokrój w plasterki, posyp solą i odstaw na 20 minut by puścił wodę.
Mozzarellę pokrój w plastry.
Na rozgrzaną patelnie wlej odrobinę oliwy, wrzuć pokrojoną cebulkę i zeszklij. Następnie dodaj pomidory. Duś około 15 minut, pod koniec dodaj posiekana bazylię, sól i pieprz.
Bakłażana wytrzyj ręcznikiem papierowym i smaż z obu stron do miękkości(ja smażyłam na patelni grillowej bez tłuszczu). Przełóż na półmisek. Na bakłażan połóż łyżkę sosu pomidorowego i znów bakłażana, następnie warstwę pomidorów, mozzarellę i znów bakłażana – aż do wyczerpania składników. Na górze powinna się znaleźć warstwa pomidorów. Posyp startym parmezanem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz