Delikatne risotto ze słodką gruszką i kremowym serem Tallegio. Bardzo aromatyczne i niepowtarzalne w smaku.Koniecznie spróbujcie.
SKŁADNIKI:
300 g ryżu do risotto (u mnie carnaroli)
2 twarde gruszki
500 ml bulionu warzywnego
1 mała cebulka dymka
1/2 szklanki białego wina (użyłam wytrawnego)
150 g sera Tallegio (lub innego kremowego typu Camembert)
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz
sok z cytryny
Cebulkę pokrój drobno. Gruszki obierz i pokrój w plasterki polej sokiem z cytryny by nie ściemniały.
Na patelni rozgrzej masło i oliwę, wrzuć cebulkę i zeszklij. Następnie
dodaj ryż i podsmaż. Ryż musi być szklisty i prawie przeźroczysty. Wlej
powoli białe wino. Gdy wino wyparuje stopniowo zacznij dolewać bulion.
Gdy ryż wchłonie bulion dolewaj go ponownie. Po około 10 minutach dodaj
gruszki i podduś do momentu, gdy ryż będzie idealnie ‚al dente’.
W zależności od ryżu jakiego używasz trwa to około 12-15 minut.
Zdejmij risotto z ognia, dodaj pokrojony w kosteczkę ser, odrobinę świeżo zmielonego pieprzu i delikatnie wymieszaj.
Podawaj natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz