czwartek, 24 listopada 2016

Baton musli - bez mąki i cukru

Baton musli bez mąki i cukru, za to z dużą ilością płatków owsianych, pestek i orzechów. Chyba nie muszę go za bardzo reklamować... Idealny jako przekąska czy drugie śniadanie.
Jedna z moich ulubionych słodkich przekąsek. Są naprawdę pyszne! Polecam :)

SKŁADNIKI:
ok. 0,5 kg bezglutenowych płatków owsianych jumbo
50 g siemienia lnianego
50 g sezamu
100 g suszonej żurawiny
100 g pestek słonecznika
50 g pestek dyni
50 g orzechów laskowych
100 g orzechów  włoskich
3 białka jaja
1 całe jajo
5 łyżek syropu z agawy lub miodu
4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

Wszystkie składniki umieść w dużej misce i bardzo dokładnie wymieszaj.
Dużą  blachę ( u mnie ok. 25x40) wyłóż papierem do pieczenia, wysyp mieszankę i łyżką wciskaj mocno w dno.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-20 minut.
Batoniki krój po dokładnym wystudzeniu.

3 komentarze:

  1. Super. Wczoraj robiłam. Użyłam płatków owsianych błyskawicznych bezglutenowych. Pychotka 😉

    OdpowiedzUsuń