Bezglutenowe bułeczki z komosy ryżowej to prosty, szybki i bardzo
smaczny sposób na domowe pieczywo i wykorzystanie nadmiaru kaszy :)
Oryginalny przepis dostałam od koleżanki Marty, która zrobiła je w
wersji z kaszy jaglanej, ale jak widać quinoa też się do tego znakomicie
nadaje. Wspaniale smakują same, z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z
oliwek, ale także z serkiem czy dżemem. Polecam gorąco.
SKŁADNIKI:
200 g ugotowanej czarnej lub białej komosy ryżowej (quiona)
150 g mąki z komosy ryżowej (klik)
300 g mąki ryżowej ( użyłam pełnoziarnistej)
10 g suszonych drożdży
ok. 280-300 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
W dużej misce wymieszaj ugotowaną kaszę z mąkami, drożdżami i solą.
Powoli wlewaj wodę cały czas mieszając. Konsystencja ciasta musi
pozostać gęsta.Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw do
wyrośnięcia w ciepłymi miejscu na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto
przemieszaj i mokrymi rękami formuj bułeczki.Układaj je na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryj i odstaw do
wyrośnięcia na 40 minut.
Piecz w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Studź na kratce.
Z tego przepisu wyszło mi 10 bułeczek.
Bułeczki świetne, mega smaczne 🙂
OdpowiedzUsuń