piątek, 4 listopada 2016

Bezglutenowe chrupiące ciastka owsiane


Chrupiące ciastka owsiane zainspirowane przepisem Doroty z bloga Moje Wypieki. W stosunku do oryginalnego przepisu, poza zamianą mąk, zmniejszyłam też  ilość cukru. Mocno chrupiące, mocno owsiane i proste do wykonania. Dzieciakom bardzo smakowały :) 

SKŁADNIKI:
200 g miękkiego masła
 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mąki ryżowej bezglutenowej
3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2,5 szklanki bezglutenowych płatków owsianych


Masło zmiksuj bardzo dokładnie. Cały czas miksując kolejno wsypuj: biały cukier i brązowy, wbij jajko. Wsyp pozostałe składniki na jeden raz i zmiksuj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta rób kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszcz je łyżką. Układaj na blaszce w sporych odstępach, bo mocno rozchodzą się na boki. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Chwilę odczekaj przed zdjęciem z blachy, a następnie ostudź na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz