poniedziałek, 7 listopada 2016

Bezglutenowe kruche ciastka z makiem


Pyszne ciasteczka bezglutenowe z makiem. Nie kruszą się, są bardzo proste do wykonania i zawsze się udają. Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI na ok.20 ciastek:
150 g mąki gryczanej - u mnie gryczana biała (klik)
60 g mąki ryżowej drobnej
40 g maku
120 g brązowego cukru + do dekoracji
120 g masła
1 jajko
szczypta sody oczyszczonej

Wymieszaj w misce mąkę gryczaną, ryżową, mak, cukier, sodę oraz masło pokrojone na małe kawałki. Zagnieś szybko wszystkie składniki, dodaj jajko i wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
Z ciasta uformuj wałek o średnicy ok. 5 cm, zawiń w papier do pieczenia i wstaw do lodówki na mniej więcej godzinę.
Schłodzone ciasto pokrój w poprzek na kawałki szerokości 1 cm i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka posyp z wierzchu brązowym cukrem.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 12-14 minut - do złotego koloru.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Muszę je zrobić bo wyglądają smakowicie :)

    agnesssja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń