środa, 16 listopada 2016

Kanapkowy ratatuj


Kanapkowy ratatuj czyli duszone warzywa, które smakują nie tylko jako danie główne na ciepło, ale są doskonałą opcją na smaczne i zdrowe kanapki lub sałatka na zimno. Bardzo niskokaloryczne, ale jednocześnie syte i pełne witamin oraz składników mineralnych.
Świetnie smakuje na pełnoziarnistym pieczywie lub ciepłych bezglutenowych grzankach. Polecam gorąco!

SKŁADNIKI:
1 bakłażan
1 cukinia
1 czerwona cebula
1/2 czerwonej papryki
1 pomidor
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, papryka, bazylia itp.

Bakłażana i cukinię pokrój w cienkie plastry.
Bakłażana posól i odstaw na 20 minut by puścił wodę. Po tym czasie opłucz go i osusz.
Z pomidora usuń gniazda nasienne.
Wszystkie warzywa pokrój w małą kostkę.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć warzywa. Duś je na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu ok. 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Schłodź i przechowuj w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz