wtorek, 20 grudnia 2016

Bezglutenowe ciastka orzechowe - bez laktozy i jaj

Ciastka bez glutenu, laktozy i jajek - kruche, chrupiące i obłędne w smaku.
Banalne w wykonaniu, choć przy wałkowaniu i wykrawaniu trzeba trochę delikatności. 
Przepyszne z dodatkiem polewy czekoladowej. Spróbujcie, bo naprawdę warto!
Przepis pochodzi z włoskiego magazynu "La Cucina Naturale".

SKŁADNIKI na ok. 40 ciastek
140 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
100 g skrobi kukurydzianej ( mazeiny)
40 g mąki gryczanej
2 łyżeczki ciemnego kakao
100 g cukru trzcinowego
100 g mielonych orzechów ( użyłam laskowych)
160 g margaryny roślinnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
do dekoracji: czekolada deserowa, biała, mak, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, posypki itd.
mąka kukurydziana do podsypania

W misce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz kakao. Dodaj margarynę, mielone orzechy i wrób gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 2 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkuj delikatnie na grubość ok. 1,5 cm - stół możesz podsypać lekko mąką kukurydzianą.
Szklanką lub foremką wykrawaj ciasteczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 12-15 minut.
Ciastka pozostaw do wystygnięcia na minimum 24 godziny ( ważne!).
Po wskazanym czasie czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dowolnie udekoruj ciasteczka.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz