niedziela, 18 grudnia 2016

Bezglutenowe ciastka owsiane z migdałami

Przepyszne ciastka owsiane z dodatkiem mielonych migdałów. Kruche i delikatne. Proste oraz szybkie do wykonania. Koniecznie spróbujcie. Inspiracja z magazynu "La cucina naturale".

SKŁADNIKI:
300 g mąki owsianej
200 g mielonych migdałów ( mąki migdałowej)
100 g cukru pudru
80 g zimnego masła
1 jajko
mąka owsiana lub ryżowa do podsypania

W misie miksera umieść masło z cukrem pudrem i utrzyj na pulchną masę. Dodaj jajko, mielone migdały i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj mąkę owsianą i wyrób gładkie ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na 15 minut do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką stole na grubość około 1 cm. Wykrawaj ciastka i odkładaj je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszcze.
Piecz w temperaturze 160 stopni około 10-12 minut - na złoty kolor.
Po wystudzeniu ciastka dowolnie udekoruj.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz