sobota, 10 grudnia 2016

Bezglutenowe ciastka świąteczne z musli i chia



Chrupiące i przepyszne ciasteczka z dodatkiem bezglutenowego musli i chia. Użyłam mojej własnej mieszanki musli w której znalazły się płatki kukurydziane, płatki z brązowego ryżu, kasza gryczana preparowana, rodzynki i kawałki suszonych moreli. Bardzo proste do wykonania i rewelacyjne w smaku. Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:
190 g roztopionego masła
140 g bezglutenowego musli z owocami ( u mnie miks własny)
100 g bezglutenowych płatków owsianych
80 g mąki ryżowej bezglutenowej
45 g mąki kukurydzianej
80 g brązowego cukru
40 g sezamu
30 g nasion chia
1 łyżka miodu
1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
2 roztrzepane jajka

Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka lekko spłaszcz łyżką.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 12-14  minut.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz