czwartek, 1 grudnia 2016

Bezglutenowe ciasto marchewkowe


 

 Rewelacyjne, bezglutenowe ciasto marchewkowe. Wilgotne, aromatyczne i proste w wykonaniu.
Zamiast Mixu mąk można z powodzeniem użyć mąki gryczanej lub ryżowej . Koniecznie spróbujcie. Inspiracja z bloga Moje Wypieki.

SKŁADNIKI:
2/3 szklanki mąki bezglutenowej ( u mnie Mix per dolci Nutrifree)
140 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki soli
100 g oleju rzepakowego
2 jajka
150 g posiekanych orzechów włoskich
200 g startej marchwi
POLEWA z serka:
300 g serka Philadelphia light
90 g masła
3/4 szklankicukru pudru

1 łyżeczka olejku waniliowego
Orzechy włoskie do dekoracji

W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika.
W drugim naczyniu rozmieszaj jajka z oliwą. Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj drewniana łyżką. Dodaj orzechy włoskie i marchew. Wymieszaj.
Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz  45 minut.
Po tym czasie ciasto wyjmij i wystudź.

Polewa: serek zmiksuj dokładnie z olejkiem i cukrem pudrem. Posmaruj wystudzone ciasto i udekoruj orzechami.

Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Wygląda cudownie!

    wegepsycholek.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. W jakią temperaturę ma mieć masło do kremu ( z lodówki czy pokojową) /Czy ma być rozpuszczone?

    OdpowiedzUsuń