wtorek, 13 grudnia 2016

Bezglutenowe ciasto Panettone

Panettone to włoskie, tradycyjne ciasto przygotowywane wyłącznie na Boże Narodzenie. To puszysta, drożdżowa baba z rodzynkami lub z dodatkiem kandyzowanych owoców. Wykonanie ciasta jest bardzo czasochłonne i nie najprostsze, ale dla tego smaku warto podjąć ten wysiłek. Jest puszyste i naprawdę pyszne.
Przepis pochodzi ze strony Nutrifree wg receptury Marco Scaglione. Film o przygotowaniu tego ciasta w wersji tradycyjnej możecie obejrzeć np. tutaj.

 SKŁADNIKI:
zaczyn:
100 g Mix per dolci Nutrifree
130 g mleka ryżowego
6 g świeżych drożdży
10 g miodu
Ciasto:
200 g Mix per dolci Nutrifree
2 g Mix guar Nutrifree
2 g Mix ksantan Nutrifree
100 g skrobi ziemniaczanej
130 g cukru
140 g margaryny
30 g rumu
120 g rodzynek
5 całych jaj
50 g miodu
1 laska wanilii
starta skórka z 1 cytryny
szczypta soli

Zaczyn: 
W misce wymieszaj dokładnie mix, mleko, drożdże i miód. Ciasto musi być jednolite i gładkie.
Odstaw do lodówki na 4 godziny.
Ciasto: 
W misie miksera wymieszaj mąki z  mixem guar, ksantan, skrobią ziemniaczaną i cukrem.
Następnie dodaj jajka i dokładnie zmiksuj.  Następnie dodawaj kawałki margaryny miksując dokładnie po każdym dodaniu do czasu, aż ciasto chłonie tłuszcz.
Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Rodzynki opłucz pod bieżąca wodą. Z wanilii wydrąż ziarenka.
Ciasto ponownie umieść w misie miksera. Dodaj ziarenka wanilii, skórkę z cytryny, sól, miód i rum. Wszystko bardo dokładnie wyrób.
Ciasto podziel na 2 części i umieść w wysokiej formie. Odstaw do podwojenia objętości. Po około 4 godzinach natnij ostrym nożem wierzch ciasta na krzyż.
Na środek nacięcia ułóż 10 g margaryny.
Piekarnik nagrzej do 145 stopni (bez termoobiegu). Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z wodą i wstaw ciasto. Piecz 50-60 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu ciasto obróć do "góry nogami" i pozostaw tak na około 1 godzinę.
Ostudzone ciasto możesz posmarować czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

 Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Fenomenalne!
    Mnie ciągle przeraża...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja podchodziłam jak do jeża przez bardzo długi czas...i zupełnie niepotrzebnie :)

      Usuń
  2. Czy trzeba koniecznie z tą mąka?Nutrifree? czy może być inna mieszanka do wypieków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam z inna mąką, bo ciasto nie jest proste i wolałam na początek testować sprawdzony przepis i mieszankę z której zawsze mi wszystko wychodziło. Można by ew. poeksperymentować z mieszanka Scheara do ciast.

      Usuń