piątek, 9 grudnia 2016

Pierniczki bezglutenowe gryczane


Pyszne i aromatyczne pierniki z mąki gryczanej na gryczanym miodzie. Jedne z najlepszych jakie jadłam :) Dodatek kakao nadał im piękny kolor i smak prawdziwych, domowych pierników. Koniecznie do upieczenia!

SKŁADNIKI:
450 g mąki gryczanej
1 czubata łyżka przyprawy do pierników
1 łyżka ciemnego kakao
150 g brązowego cukru
70 g masła
2 jajka
80 g miodu ( użyłam gryczanego) 
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szczypta soli

Miód oraz masło rozpuść w garnuszku wraz z cukrem i przyprawami. Zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Mąkę przesiej z kakao, sodą i solą. Dodaj wystudzoną masę miodowo-maślaną i dokładnie wyrób ( użyłam miksera z końcówką do wyrabiania chleba). Ciasto musi być gładkie i jednolite.
Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
Na wysypanym mąką stole rozwałkuj ciasto na grubość ok.0,5 cm i wykrawaj pierniczki.
Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut. Pierniczki wystudź i polukruj.
Przechowuj w szczelnej, metalowej puszce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz