czwartek, 8 grudnia 2016

Pierniki bez glutenu i jajek

Pierniki bez glutenu i jajek z przepisu znalezionym na blogu Lawendowy dom. Miękkie po upieczeniu, potem twardnieją jak tradycyjne pierniczki by znów zmięknąć po kilkunastu dniach. Naprawdę pyszne!

Składniki:
500 g mąki gryczanej 
120 g masła
200 ml miodu
1/2 szklanki cukru trzcinowego 
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli

Miód oraz masło rozpuść w garnuszku wraz z cukrem i przyprawami. Zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Mąkę przesiej z kakao, sodą i solą. Dodaj wystudzoną masę miodowo-maślaną i dokładnie wyrób ( użyłam miksera z końcówką do wyrabiania chleba). Ciasto musi być gładkie i jednolite, choć jest klejące.
Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
Na wysypanym mąką stole rozwałkuj ciasto na grubość ok.0,5 cm i wykrawaj pierniczki.
Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut. Pierniczki wystudź i dowolnie udekoruj.
Przechowuj w szczelnej, metalowej puszce.

Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Czy pierniczki wyjdą jeśli mąkę gryczaną zastąpię orkiszową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Orkisz ma gluten więc ciasto będzie się łatwiej wyrabiało.

      Usuń