czwartek, 22 grudnia 2016

Szuba czyli świąteczna sałatka śledziowa

Szuba sałatka śledziowa pochodząca z terenów kresowych, której smak poznałam wiele lat temu. Ja ją wykonałam w lekko "odchudzonej wersji":).
W oryginale, którym jadłam była ze sporą ilością majonezu i na wierzchu posypana ugotowanym na twardo jajkiem. Moja, lżejsza wersja jest równie pyszna i naprawdę warto by znalazła się na świątecznym stole. Polecam Wam gorąco.

SKŁADNIKI:
2 duże buraki ugotowane w łupinach
4 ugotowane marchewki (lekko twardawe)
3 ugotowane w mundurkach ziemniaki (lekko twardawe)
1 czerwona cebula
6 filetów śledziowych
świeżo mielony pieprz
ocet winny
2 łyżki majonezu
200 g gęstego jogurtu naturalnego (2% tłuszczu)


Filety śledziowe namocz przez godzinę w wodzie. Następnie pokrój je w kosteczkę, skrop octem i popieprz.
Buraki i ziemniaki obierz ze skórki. Cebulę posiekaj.
Warzywa zatrzyj osobno na tarce o dużych oczkach. Majonez wymieszaj z jogurtem, lekko popieprz.
Połowę śledzi poukładaj na dnie głębokiej salaterki, posyp połową posiekanej cebuli.
Następnie ułóż kolejno warstwę ziemniaków, marchwi i buraków. Na burakach rozsmaruj połowę wymieszanego jogurtu. Powtórzyć czynność w tej samej kolejności: śledzie, cebula, ziemniaki, marchew, buraki, sos jogurtowy.
Wstaw szubę do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz