czwartek, 8 marca 2018

Ciasto czekoladowe bez mąki


Pyszne ciasto czekoladowe bez mąki, białego cukru i z niewielką ilością oleju. Nie jest ciężkie i wilgotne jak brownie i smakowało wszystkim bez wyjątku! 
Przepis znalazłam u Natchnionej i zapewniam, że jest niezawodny!

SKŁADNIKI:
 4 jajka
150 gorzkiej czekolady
200 g mąki migdałowej
100 g ksylitolu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1/4 łyżeczki sody 

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Migdały wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą.
Białka ubij na sztywną pianę.
Żółtka ubij z ksylitolem i olejem na pulchna masę, wlej rozpuszczoną czekoladę, migdały z proszkiem i zmiksuj. Na koniec delikatnie połącz z pianą z białek.
Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( użyłam tortownicy o średnicy22 cm).
Piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni - do suchego patyczka.
Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem lub podaj z bitą śmietaną.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz