piątek, 2 listopada 2018

Bezglutenowe muffiny z gruszkami


Bezglutenowe muffiny z gruszką i przyprawami. Muffiny lubię przede wszystkim za ich łatwość i szybkość przygotowania. W pół godziny można się cieszyć pachnącym przyprawami ciastem. Są miękkie, aromatyczne, z chrupiącą skórką i lekko wilgotne od gruszek. Ja przygotowałam z małej porcji gdzie wyszło 6 muffinków, ale możecie podwoić składniki i przygotować od razu większą ilość. Nawet na drugi dzień są pyszne. Glutenowcy u mnie w domu nie poprzestali na jednej! Koniecznie spróbujcie!

Składniki na 8 muffinów:
120 g mąki bezglutenowej (użyłam 80 g mąki owsianej i 40 g mąki kukurydzianej)
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
60 g cukru 
70 g cukru trzcinowego 
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (albo przyprawy wg swojego uznania)
160 g jogurtu greckiego
70 g oleju (użyłam słonecznikowego)
1 duże jajko
1 łyżka miodu
1 duża gruszka (moja miała ponad 200 g)
cukier trzcinowy do posypania

Obierz gruszkę i pokrój ją w niedużą kostkę. 
W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier biały i trzcinowy, proszek do pieczenia, przyprawy.
W drugim naczyniu widelcem wymieszaj jajko z jogurtem i olejem. Połącz zawartość obu naczyń tylko do połączenia składników, mieszając łyżką. Dodaj gruszki i ponownie delikatnie wymieszaj.
Blaszkę na muffiny wyłóż papilotkami i za pomocą dużej łyżki napełnij je przygotowanym ciastem.
Z wierzchu posyp cukrem trzcinowym.
Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut (pieczemy do tzw. suchego patyczka). Wyjmij i zostaw do przestudzenia.

P.S.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz