Bezglutenowe tortille z nadzieniem z sałatki z dodatkiem awokado i buraczków. Szybkie, zdrowe, domowe przekąski idealne na imprezę lub pyszna kolację. Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
Tortilla:
1 szklanka mieszanki mąki bezglutenowej
1/2 szklanki mleka roślinnego
1 jajko
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
olej kokosowy
Sałatka:
2 garści świeżego szpinaku
1 ugotowany burak
1/2 miękkiego awokado
2 łyżki orzeszków pinii
dressing: 1 łyżka musztardy dijońskiej, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka miodu, 1 łyżka octu z białego wina, 4 łyżki oliwy
Tortilla: Wszystkie składniki zmiksuj na gładka masę i odstaw na kwadrans.
Patelnie dobrze rozgrzej i wrzuć niewielka ilość oleju kokosowego. Smaż z dwóch stron niewielkie naleśniki na złoty kolor.
Sałatka:
Do miseczki włóż umyty szpinak. Buraki i awokado pokrój w kostkę i dodaj do szpinaku.
Wszystkie składniki dressingu wlej do słoiczka, mocno zakręć i wstrząsaj
przez kilkanaście minut. Przygotowanym dressingiem polej sałatkę i
posyp orzechami.
Sałatkę nakładaj do usmażonych naleśników, zwiń na pół i podawaj.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz