niedziela, 25 stycznia 2015

Bezglutenowe tortilla z sałatką z awokado

 Bezglutenowe  tortille z nadzieniem z sałatki z dodatkiem awokado i buraczków. Szybkie, zdrowe, domowe przekąski idealne na imprezę lub pyszna kolację. Koniecznie spróbujcie!

 SKŁADNIKI:
Tortilla:
1 szklanka mieszanki mąki bezglutenowej
1/2 szklanki mleka roślinnego
1 jajko
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
olej kokosowy
Sałatka:
2 garści świeżego szpinaku
1 ugotowany burak
1/2 miękkiego awokado
2 łyżki orzeszków pinii
dressing: 1 łyżka musztardy dijońskiej, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka miodu, 1 łyżka octu z białego wina, 4 łyżki oliwy 


Tortilla: Wszystkie składniki zmiksuj na gładka masę i odstaw na kwadrans.
Patelnie dobrze rozgrzej i wrzuć niewielka ilość oleju kokosowego. Smaż z dwóch stron niewielkie naleśniki na złoty kolor.
Sałatka: Do miseczki włóż umyty szpinak. Buraki i awokado pokrój w kostkę i dodaj do szpinaku.
Wszystkie składniki dressingu wlej do słoiczka, mocno zakręć i wstrząsaj przez kilkanaście minut. Przygotowanym dressingiem polej sałatkę i posyp orzechami.

Sałatkę nakładaj do usmażonych naleśników, zwiń na pół i podawaj.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz