Proste i szybkie do wykonania. Ja podałam do domowej zupy pomidorowej. Pycha! Koniecznie spróbujcie :)
SKŁADNIKI:
1 jajo kurze lub 5-6 jajek przepiórczych
1 czubata łyżka mąki ryżowej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki wody
szczypta soli
Jajko rozbij do kubeczka, dodaj obie mąki, szczyptę soli i wodę. Dobrze wymieszaj (jeśli trzeba, dodaj jeszcze odrobinę wody lub mąki). Ciasto powinno być lejące, ale gęste (jak kwaśna śmietana).
Ciasto wylej na wrzątek lub bezpośrednio do wrzącej zupy cały czas mieszając. Gotuj ok. minutę od wypłynięcia. Odcedź i od razu podawaj.
(Jeśli zamierzasz podać je później, przelej je zimną wodą i wstaw do lodówki).
szczypta soli
Jajko rozbij do kubeczka, dodaj obie mąki, szczyptę soli i wodę. Dobrze wymieszaj (jeśli trzeba, dodaj jeszcze odrobinę wody lub mąki). Ciasto powinno być lejące, ale gęste (jak kwaśna śmietana).
Ciasto wylej na wrzątek lub bezpośrednio do wrzącej zupy cały czas mieszając. Gotuj ok. minutę od wypłynięcia. Odcedź i od razu podawaj.
(Jeśli zamierzasz podać je później, przelej je zimną wodą i wstaw do lodówki).
Świetne kluski, wczoraj zrobiłyśmy ! Polecamy ;)
OdpowiedzUsuńhttp://siostryhammakk.blogspot.com/
Robiłam drugi raz i drugi raz to samo, zrobiła się ciapa i żadne kluski nie wyszły. Za dużo mąki ziemniaczanej?? A nawet nie dałam czubatych.
OdpowiedzUsuńMi też nie wyszły. Lipny ten przepis
UsuńPrzepis jest dobry, trzeba tylko wlać ciasto na wodę (jak w nim zresztą zaznaczono), a nie kłaść, jak robi się zazwyczaj. Pozdrowienia, były pyszne;)
OdpowiedzUsuńNiestety ciasto połączyło się od razu z wodą. Żadnej kluski. Wszystko robiłam wg przepisu. A już takiego smaka sobie zrobiłam... :(
OdpowiedzUsuńWszystko wyszło,pyszne 😊
OdpowiedzUsuńWyszły przepyszne.I lane i kładzione, wszystko gra 👍
OdpowiedzUsuńŚwietne kluseczki tylko ja dałam inne prpoorcje mąki 2 łyżki ryżowej i 1 łyżka ziemniaczanej
OdpowiedzUsuń