poniedziałek, 26 stycznia 2015

Bezglutenowe lane kluski

 Bezglutenowe lane kluski - idealne do rosołu czy zupy pomidorowej. Uwielbiają je nie tylko dzieci ;)
Proste i szybkie do wykonania. Ja podałam do domowej zupy pomidorowej. Pycha!  Koniecznie spróbujcie :)

SKŁADNIKI:
1 jajo kurze lub 5-6 jajek przepiórczych
1 czubata łyżka mąki ryżowej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

2-3 łyżki wody
szczypta soli



Jajko rozbij do kubeczka, dodaj obie mąki, szczyptę soli i wodę. Dobrze wymieszaj (jeśli trzeba, dodaj jeszcze odrobinę wody lub mąki). Ciasto powinno być lejące, ale gęste (jak kwaśna śmietana).
Ciasto wylej na wrzątek lub bezpośrednio do wrzącej zupy cały czas mieszając. Gotuj ok. minutę od wypłynięcia. Odcedź i od razu podawaj.
(Jeśli zamierzasz podać je później, przelej je zimną wodą i wstaw do lodówki).




1 komentarz:

  1. Świetne kluski, wczoraj zrobiłyśmy ! Polecamy ;)

    http://siostryhammakk.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń