![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg8X67PfTVXDI4jlw_sv1IlEFpDAcXJFv8mPN4DZHroYwsOqOk7AmyNKPfpI9413T1GvtJzjB8TDhWPkdcIBzizF4IOU08Ny4sw7CqAAulRep3HcjJt5NDL7Ct0CvtnkbTlxNlbF1QaFJc/s1600/bez_jaj_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhF15v_oOIZXBAvSjpt6aZD7Fnhdu6ccSAUvrI5V9UPxQ04QAwkWic6wY1mmpqhV_AbmuGGm-gkU3Wv8hDf6xL4rdJ1X_v-xfiah7B3jW_MQmHz0hHuek3ygXgmsjcMY_h6zemTvnr9ISU/s1600/bez_mleka_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiuNt3Pr2boDVdeYhoI4zy4BUMmgRMOyvu6fjui5PCdVwHGTGhRrQZmol3l_HcUnzQdsLR3V7ZOoGV7DW08NeyYYrjWyCDxtP4lilwrYJzMkFy-jwkK-Qjn6A9ttgyB9RtlmMBulrGPesc/s1600/bezgluten_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiZBGZELrakE-JVjfzjrocpHXvMyT9WtFA1xsdMrAL3cxpkepPvxAPyc9-fBlIKsW1LbhlTTejxVSKRaxl_VulgCmuuv9hw150mxdpObJaM_gxP7pvZBGla28rSMi_xZQ19SM8Po58C_l0/s1600/wegetarianskie_wl.png)
Bezglutenowe, bezjajeczne, bezmleczne ciasto czekoladowe - w dodatku bez białego cukru - a smakuje rewelacyjnie! Jest wilgotne , syte i naprawdę bardzo, bardzo smaczne! Banalnie proste i szybkie do wykonania - bez potrzeby uzycia miksera. Ja przygotowałam ciasto z polewą orzechową, w blaszce kwadratowej, ale można je upiec w tortownicy w kształcie tortu. Ciasto z dedykacją dla Martyny, która jutro obchodzi urodziny. Najlepszego Martynko!
A ciasto koniecznie spróbujcie. Jest pyszne! Ciasto inspirowane przepisem z bloga Moje Wypieki. Polecam :)
SKŁADNIKI:
300 g mieszanki mąk bezglutenowych (np. 150 g ryżowej, 100 g gryczanej, 50 g ziemniaczanej)
50 g ciemnego kakao
260 g ksylitolu (cukier brzozowy ) lub zwykłego
15 g sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka aromatu waniliowego
40 g oleju rzepakowego
380 g wody
dowolna polewa: czekoladowa lub orzechowa
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dolej ocet, oliwę, aromat i wodę. Całość wymieszaj widelcem do połączenia składników. Blachę o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nie ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 45 minut - piecz do "suchego patyczka". Ostudzone ciasto polej polewą.
Smacznego :)
Ma cudownie głęboki, kuszący kolor :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto i jest extra. Ja dałam zamiast maki ryżowej owsiana i trochę mniej cukru i sody. Wyslo w samku jak ciemna czekolada ale moj sobie posyplal cukrem i super. Bede je robic czesciej.
OdpowiedzUsuńJaka mąką bezglutenową mogę zastąpić mąkę gryczaną ? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuń