czwartek, 29 stycznia 2015

Bezglutenowe ciasto czekoladowe - bez jaj i mleka



Bezglutenowe, bezjajeczne, bezmleczne ciasto czekoladowe - w dodatku bez białego cukru - a smakuje rewelacyjnie! Jest wilgotne , syte i naprawdę bardzo, bardzo smaczne! Banalnie proste i szybkie do wykonania - bez potrzeby uzycia miksera. Ja przygotowałam ciasto z polewą orzechową, w blaszce kwadratowej, ale można je upiec w tortownicy w kształcie tortu. Ciasto z dedykacją dla Martyny, która jutro obchodzi urodziny. Najlepszego Martynko!
A ciasto koniecznie spróbujcie. Jest pyszne! Ciasto inspirowane przepisem z bloga Moje Wypieki. Polecam :)

SKŁADNIKI:
300 g mieszanki mąk bezglutenowych (np. 150 g ryżowej, 100 g gryczanej, 50 g ziemniaczanej)
50 g ciemnego kakao
260 g ksylitolu (cukier brzozowy ) lub zwykłego
15 g sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka aromatu waniliowego
40 g oleju rzepakowego
380 g wody
dowolna polewa: czekoladowa lub orzechowa

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dolej ocet, oliwę, aromat i wodę. Całość wymieszaj widelcem do połączenia składników. Blachę o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nie ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 45 minut - piecz do "suchego patyczka". Ostudzone ciasto polej polewą.

Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Ma cudownie głęboki, kuszący kolor :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam to ciasto i jest extra. Ja dałam zamiast maki ryżowej owsiana i trochę mniej cukru i sody. Wyslo w samku jak ciemna czekolada ale moj sobie posyplal cukrem i super. Bede je robic czesciej.

    OdpowiedzUsuń