![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQbvnmzhjpX_4mDtoVoxJnCI-KdqxX1_M9qWvZ0BWvgaElWjzY3UuuzKEt8y5JDaQ4e69XVa0rpml5vdr0YACfNgDvxyQwqDWCeJn9GcCtc-S_1TMaXxDbWJfGLTVvuOZvHHFwdoXrz9k/s200/bez_mleka_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhcmLYay9L_i2SOYHQV7rfEGLw6dgV0sJ2Zg4Lh8B4GvWiCfcU_6jT4d3lLxqsupz16hUtx9zbBBBTJjnmuhk9qbhR4jGBsA7c9ba0FMy9ZON9gm2jJnLVu-HSscGQOFt60W-pLReUafGU/s200/bezgluten_wl.png)
Bezglutenowe, drożdżowe placuszki z jabłkami. Puszyste, puchate, delikatne i przepyszne. Idealna na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
zaczyn:
30 g świeżych drożdży
100 ml ciepłego mleka ( u mnie migdałowe)
1 łyżka cukru
Ciasto:
150 ml ciepłego mleka (u mnie migdałowe)
1 jajko
200 g mieszanki mąk bezglutenowych
50 g mąki ryżowej
2 jabłka
Zaczyn: W wysokim naczyniu rozpuść drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdżowy zaczyn, jajko i mleko. Dokładnie wymieszaj. Ciasto odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na duże plastry.
Dużą,beztłuszczową patelnie dobrze rozgrzej. Nakładaj dużą łyżką placuszki i wciskaj w niej plastry jabłka. Smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj ciepłe posypane cukrem pudrem.
Smacznego :)
mam tylko make ryzowa,kukurydziana,gryczana,moze byc ?
OdpowiedzUsuńMoże być: dałabym, 100 g ryżowej, 100 g kukurydzianej i 50 g gryczanej
Usuń30 dag drożdży ? nie za dużo trochę ?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że gram, dziękuję za zwrócenie uwagi
Usuń