wtorek, 3 lutego 2015
Bezglutenowe kluseczki ziemniaczane
Bezglutenowe kluseczki ziemniaczane - puszyste, miękkie i bardzo delikatne. Coś pomiędzy naszymi kopytkami a kluseczkami śląskimi. Idealne jako dodatek do mięs i sosów, ale także jako danie główne z pesto czy sosem pomidorowym.
SKŁADNIKI:
500 g ugotowanych ziemniaków
50 g mąki ryżowej
50 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/ łyżeczki soli
Ugotowane ziemniaki (najlepiej jeszcze ciepłe) utłucz dokładnie lub zmiksuj na puree. Do ziemniaków dodaj sól, jajko i mąkę. Dokładnie wymieszaj na jednolita masę ( nie może być grudek).
W dużym garnku zagotuj wodę, posól. Mokrymi rękoma odrywaj małe kawałki ciasta i "kulaj" kluseczki.
Przygotowane wrzucaj na wrzątek. Gdy kluseczki wypłyną na powierzchnie gotuj je przez 1 minute i wyjmuj łyżką cedzakową. podawaj od razu. Jeśli kluseczki przygotowujesz wczesniej, to przelej je zimną wodą by się nie sklejały.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz