piątek, 28 listopada 2014

Millefoglie z bakłażana. Millefoglie di melanzana.




Millefoglie z bakłażana czyli bakłażan przekładany mozzarella o sosem pomidorowym. Przepyszna wariacja!

SKŁADNIKI: 
1 bakłażan
1 szklanka sosu pomidorowego
1 kulka mozzarelli np. z mleka bawolego
1 łyżka oliwy
 sól, pieprz, papryka słodka

Bakłażana pokrój na plastry. Każdy plaster posyp solą i odstaw na 20 minut, by bakłażan puścił wodę. Po tym czasie osusz go ręcznikiem papierowym, posmaruj cienką warstwą oliwy i usmaż bez tłuszczu na patelni teflonowej. Mozzarelę pokrój na plastry.
Na talerzu układaj kolejno: plaster bakłażana, łyżkę sosu pomidorowego i plaster mozzarelli.
Udekoruj bazylią.

Smacznego :)


Millefoglie di melanzana 

Ingredienti: 
1 melanzana 
1 bicchiere di sugo di pomodoro
1 pallina di mozzarella di bufala
1 cucchiaio di olio d'oliva 
sale, pepe, paprica dolce 

Tagliare la melanzana a fette. Cospargere ogni fetta con il sale e aspettare per 20 minuti in modo che le melanzane spurghino l’aqua. Dopo questo tempo, asciugarle con un tovagliolo di carta, spalmare con uno strato sottile di olio di oliva e friggere nel grasso sulla padella di teflon. Tagliare la mozzarella a fette. Disporre su un piatto in modo alternato: una fetta di di melanzana, un cucchiaio di sugo di pomodoro e una fetta di mozzarella.

Decorare con il basilico.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz