piątek, 28 listopada 2014
Millefoglie z bakłażana. Millefoglie di melanzana.
Millefoglie z bakłażana czyli bakłażan przekładany mozzarella o sosem pomidorowym. Przepyszna wariacja!
SKŁADNIKI:
1 bakłażan
1 szklanka sosu pomidorowego
1 kulka mozzarelli np. z mleka bawolego
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, papryka słodka
Bakłażana pokrój na plastry. Każdy plaster posyp solą i odstaw na 20 minut, by bakłażan puścił wodę. Po tym czasie osusz go ręcznikiem papierowym, posmaruj cienką warstwą oliwy i usmaż bez tłuszczu na patelni teflonowej. Mozzarelę pokrój na plastry.
Na talerzu układaj kolejno: plaster bakłażana, łyżkę sosu pomidorowego i plaster mozzarelli.
Udekoruj bazylią.
Smacznego :)
Millefoglie di melanzana
Ingredienti:
1 melanzana
1 bicchiere di sugo di pomodoro
1 pallina di mozzarella di bufala
1 cucchiaio di olio d'oliva
sale, pepe, paprica dolce
Tagliare la melanzana a fette. Cospargere ogni fetta con il sale e aspettare per 20 minuti in modo che le melanzane spurghino l’aqua. Dopo questo tempo, asciugarle con un tovagliolo di carta, spalmare con uno strato sottile di olio di oliva e friggere nel grasso sulla padella di teflon. Tagliare la mozzarella a fette. Disporre su un piatto in modo alternato: una fetta di di melanzana, un cucchiaio di sugo di pomodoro e una fetta di mozzarella.
Decorare con il basilico.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz