poniedziałek, 1 grudnia 2014

Pieczone ziemniaki z szynką parmeńską . Patate al forno con prosciutto di Parma


Chrupiące pieczone ziemniaki z kawałkami szynki parmeńskiej. Proste, efektowne i smaczne :)
Przepis z jednego ze szwedzkich blogów kulinarnych. Polecam :)


SKŁADNIKI na 4 porcje:
 4 duże ziemniaki
 80 g bułki tartej bezglutenowej
 40 g masła
 kilka plastrów szynki parmeńskiej 
sól, piepr, zioła np. szałwia

Ziemniaki obierz ze skórki. Ostrym nożem ponacinaj je głęboko, jednak nie do samego końca by się nie rozpadły. Po nacięciu natychmiast włóż je do lekko osolonej wody na ok. kwadrans.
Naczynie żaroodporne lub blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
W nacięcia ziemniaków włóż po kawałku masła oraz małe kawałki szynki parmeńskiej (możesz też włożyć zioła np. szałwię, lub masło wymieszane z czosnkiem).
Wstaw ziemniaki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut, następnie zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 20 minut.
Ziemniaki możesz też wcześniej podgotować (ok. 8-10 minut w wodzie) i następnie piec je ok. 20 minut w 180 stopniach i kolejne 10 minut w 200 stopniach.


 Patate al forno con prosciutto di Parma 

Ingredienti per 4 persone: 
4 patate grandi
 80 g di pangrattato senza glutine 
40 g di burro
qualche fetta di prosciutto di Parma
sale e pepe

 Sbucciare le patate. Con un coltello affilato intaccarle profondamente, ma non del tutto. Dopo il taglio subito metterle in acqua leggermente salata per circa un quarto d’ora. Mettere la carta da forno in una ciotola termoesistente o in una teglia. Nei tagli delle patate , inserire un pezzo di burro e piccoli pezzi di prosciutto di Parma (è possibile anche aggiungere le spezie come: salvia, o burro mescolato con l'aglio). Mettete le patate in forno preriscaldato a 180 gradi per 60 minuti, dopo aumentare la temperatura a 200 ° e cuocere altri 20 minuti. Le patate si possono anche prebollire (circa. 8-10 minuti in acqua) e poi infornarle per circa. 20 minuti a 180 gradi e altri 10 minuti a 200 °.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza