piątek, 21 listopada 2014

Rozgrzewająca owsianka z brzoskwiniami - Zuppa d'avena con pesche

 
   
Wspaniałe, jesienne rozgrzewające śniadanie. Owsianka z dodatkiem pieczonej brzoskwini, żurawiny i aromatycznego cynamonu.Brzoskwinie piekłam w większej ilości poprzedniego dnia, by rano nie tracić na to czasu. Danie wysoko błonnikowe, pełnowartościowe - zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy i składniki mineralne. Pyszne, zdrowe, energetyczne śniadanie. Gorąco Wam polecam :) 

 SKŁADNIKI na 1 porcje: 
3 łyżki płatków owsianych górskich
1 łyżka suszonej żurawiny 
1 szklanka chudego mleka (1,5%) lub mleka roślinnego
 1/4 łyżeczki cynamonu
 1 brzoskwinia opcjonalnie: miód

Brzoskwinie dokładniej umyj, przekrój na pół, wyjmij pestkę. Ułóż na blaszce skórką do dołu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok.20 minut. Płatki owsiane zalej mlekiem i zagotuj. Dodaj żurawinę i gotuj przez około 7-8 minut cały czas mieszając. Dodaj upieczoną i pokrojoną w kawałki brzoskwinie i cynamon. Zdejmij z ognia. Gdy owsianka przestygnie możesz dodać miód do smaku.

Smacznego :)   

1 porcja zawiera średnio:
energia: 353 kcal
białko: 13 g
węglowodany: 56 g
błonnik: 5,14 g
 tłuszcze: 3,7 g
 cholesterol: 4,6 mg


 ZUPPA D’AVENA CON PESCHE

 Ingredienti per una persona:
3 cucchiai di fiocchi d'avena
1 cucchiaio di mirtilli rossi essiccati
1 bicchiere di latte scremato (1,5%)
1/4 cucchiaino di cannella
1 pesca (anche in scatola) opzionale: miele

Affettare la pesca in otto pezzi e friggerla. Versare il latte nei fiocchi d'avena e portare ad ebollizione. Aggiungere i mirtilli rossi e cuocere per circa 7-8 minuti, mescolando continuamente. Aggiungere i pezzi di pesca tostati e la cannella. Togliere quindi dal fuoco. Una volta raffreddata, è possibile aggiungere alla zuppa il miele a piacere.

 Buon appetito :)

1 porzione contiene:
energia:353 kcal
proteine:13g
carboidrati: 56 g
fibre: 5,14 g
grassi: 3,7 g
colesterolo: 4,6mg

Dodaj napis

1 komentarz: