Bakłażan faszerowany quinoa i szpinakiem, zapiekany pod
mozzarellą z mleka bawolego.... Pełnowartościowe, zdrowe, pyszne i odżywcze danie. Idealne na zimowy obiad lub kolację.
Polecam gorąco!
SKŁADNIKI na 1 porcję:
1 duży bakłażan
1 op. świeżego szpinaku (ok. 150g)
4 pomidory suszone w oleju
1/2 kulki mozzarelli np. z mleka bawolego
50 g quinoa
sól, pieprz, czosnek, ulubione zioła
Quinoa ugotuj w lekko osolonej wodzie w proporcji 1:2.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Bakłażana przekrój w poprzek, umieść na blaszce i wstaw do piekarnika na ok. 20 minut - jeśli jest duży ok. 25 minut. Przestudź.
Z
upieczonego bakłażana delikatnie wydrąż miąższ - uważaj by nie
uszkodzić skórki. Miąższ posiekaj. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki.
Do garnka wrzuć pokrojonego bakłażana, ugotowaną kaszę, pomidory i
szpinak. Podgrzewaj cały czas mieszając do czasu, aż szpinak "zwiędnie".
Nadzienie dopraw do smaku.
Wydrążone połówki bakłażana napełnij
farszem, połóż plasterki mozzarelli i wstaw do piekarnika nagrzanego do
180 stopni na około 10 minut.
Podawaj gorące.
Smacznego :)
1 porcja zawiera średnio:
energia: 368 kcal
białko: 21 g
węglowodany: 37 g
błonnik: 14,6 g
tłuszcze: 12,5 g
Lubię takie faszerowane warzywa na obiad lub kolację :)
OdpowiedzUsuń