środa, 14 stycznia 2015

Bakłażan faszerowany komosa ryżową

Bakłażan faszerowany quinoa i szpinakiem, zapiekany pod mozzarellą z mleka bawolego.... Pełnowartościowe, zdrowe, pyszne i odżywcze danie.  Idealne na zimowy obiad lub kolację.
Polecam  gorąco!


SKŁADNIKI na 1 porcję:
1 duży bakłażan
1 op. świeżego szpinaku (ok. 150g)
4 pomidory suszone w oleju
1/2 kulki mozzarelli np. z mleka bawolego
50 g quinoa
sól, pieprz, czosnek, ulubione zioła


Quinoa ugotuj w lekko osolonej wodzie w proporcji 1:2.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Bakłażana przekrój w poprzek, umieść na blaszce i wstaw do piekarnika na ok. 20 minut - jeśli jest duży ok. 25 minut. Przestudź.
Z upieczonego bakłażana delikatnie wydrąż miąższ - uważaj by nie uszkodzić skórki. Miąższ posiekaj. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka wrzuć pokrojonego bakłażana, ugotowaną kaszę, pomidory i szpinak. Podgrzewaj cały czas mieszając do czasu, aż szpinak "zwiędnie". Nadzienie dopraw do smaku.
Wydrążone połówki bakłażana napełnij farszem, połóż plasterki mozzarelli i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
Podawaj gorące.

Smacznego :)


1 porcja zawiera średnio:

energia: 368 kcal
białko: 21 g
węglowodany: 37 g
błonnik: 14,6 g
tłuszcze: 12,5 g


1 komentarz:

  1. Lubię takie faszerowane warzywa na obiad lub kolację :)

    OdpowiedzUsuń