czwartek, 15 stycznia 2015

Muffiny gryczane - bezglutenowe, bezjajeczne i bezmleczne



Bezglutenowe, bezjajeczne, bezmleczne i bez dodatku białego cukru - pyszne muffinki z mąki gryczanej. Banalnie proste do wykonania i gotowe w 15 minut.. Na 2 Śniadanie lub przekąskę. Polecam.


Kakaowe muf finy gryczane – 6 sztuk

100 g mąki gryczanej
70 g ksylitolu
1 łyżeczka proszku bezglutenowego
2 łyżeczki gorzkiego kakao
3 łyżki oleju rzepakowego
150 g napoju roślinnego ( u mnie napój ryżowy)

W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki, w drugim mokre. Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj łyżką tylko do połączenia składników. Formę do muffinków wyłóż papilotkami
Ciasto wylej do papilotek do ¾ wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 13-15 minut. Studź na kratce.


3 komentarze:

  1. a kakao nie ma w składzie jakiejś zawartości mleka ?

    OdpowiedzUsuń
  2. a kakao nie ma w składzie jakiejś zawartości mleka ?

    OdpowiedzUsuń