![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7MrHBkZpEqTI4vmaB00QoAiPSPxVjFx4j0JmvzwpG69c5urBnQHQRICXrLNp4rt-vnALjS3_MeUOfDgV5aNLZtzqQ8RbAj5UvPHZHxE_Bxg44gn4o1zUH4Xt-9dPO6zijLXV4RqUAJE8/s1600/bez_jaj_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgw7YsWL99_SVhvWmKWeUH_QGeLErz-agi_6rH2WKY8xXWodvmFFAcV6pDCpZVKARf1dB_rDuYtpoKBKmhAFXNaYIq_nDBK4T0NErs7y7RdekQ-s2wHvV7-NKndy6bEQQhr1iKy9nqPHDM/s1600/bez_mleka_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhn-rJeg7wIrLSNnyYDmWgM5llg7RW4at-jeePY20oIJWmRDsHK-k6RBrBUEgb9CQh-U0MLX3xpo-NwvpIzEFdHzAUyW7HZSRDtwVLMaNU9rV0QzVCpXYBp22SZwjm6LpVY0NjI9IeIy6I/s1600/bezgluten_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjqeVbYFC5y4zTiJkf1tAjTU28LeQ3NHUuVbVbmZaD-FqYiqwJFOgnh0reKtIZ948mRnRuE4Zl6MKtKSRurk0Kygw6SYWkxPJNH5U_qSm7NTOT0PmYaIUEjYtcau7iCos0emrTSbVWDBls/s1600/wegetarianskie_wl.png)
Dosa to danie kuchni indyjskiej czyli bezmączne naleśniki przygotowane z namoczonych roślin strączkowych i ryżu. Zmiksowane ciasto odstawia się by lekko sfermentowało (ja ten etap pominęłam). Placki mozna uzupełniać warzywami, mięsem, pastami. Ja podałam z pastą z ciecierzycy z pieczoną papryką. Bezglutenowe, lekkie, smaczne i bardzo zdrowe danie. Koniecznie do przetestowania :)
SKŁADNIKI na ok. 12 placków:
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 szklanka ryżu basmati
1/2 łyżeczki soli
olej kokosowy
Soczewicę i ryż namocz o oddzielnie przez noc.
Po wskazanym czasie odlej nadmiar wody i zmiksuj ryż i soczewicę by uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego. Wymieszaj razem i posól.
Na nieprzywierającej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju kokosowego i smaż cienkie placuszki z 2 stron na złoty kolor.
Podawaj z hummusem, pastą z cieciorki lub warzywami.
1 sztuka zawiera średnio:
energia: 86 kcal
białko: 3 g
węglowodany: 16,5 g
błonnik: 1,2 g
tłuszcze: 4,6 g
A jak się robi z fermentacją? Na jak długo trzeba odstawić, czy coś dodać?
OdpowiedzUsuń