czwartek, 8 stycznia 2015

Bezglutenowe ciasteczka z płatkami kukurydzianymi


Bezglutenowe ciasteczka z płatkami kukurydzianymi - przepyszny wypiek, który zachwycił całą rodzinę. Zniknęły w jedno popołudnie. Chrupiące, a jednocześnie lekko wilgotne w środku z kokosowym posmakiem. Idealne do herbaty lub ze szklanką mleka. Ciasteczka są proste i szybkie do wykonania i naprawdę bardzo, bardzo smaczne! Przepis inspirowany propozycją z Małej Cukierenki. Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:
130 g masła lub margaryny
160 g cukru (użyłam ksylitolu)
2 jajka - roztrzepane
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
100 g wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
250 g mąki ryżowej
90 g pokruszonych płatków kukurydzianych (użyłam bezglutenowych Nestle) 

Masło utrzyj z cukrem mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj jajka  cały czas miksując. Dodaj aromat.
Mąkę ryżową wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą i dodaj ja do masy. Odłóż mikser. Dodaj wiórki kokosowe oraz płatki kukurydziane i wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termoobieg). Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Mokrymi rękami formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układaj je na blaszce w dość sporych odstępach.
Ciastka piecz około 15-20 minut na złoty kolor. Studź na kratce.

Smacznego :)





2 komentarze:

  1. Świetnie się prezentują. Lubię smak płatków kukurydzianych, myślę, że wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z chęcią porwałabym kilka do wieczornego kubka kakao :)

    OdpowiedzUsuń