niedziela, 22 lutego 2015

Bezglutenowe lasagne z łososiem


Pyszne, lekkie a zarazem wykwintne danie - makaron lasagne z łososiem w sosie curry.  Jogurtowy sos curry świetnie komponuje się z łososiem, ale pyszne jest także z dodatkiem podsmażonych wcześniej z czosnkiem krewetek.
Proste, szybkie i bardzo smaczne. Polecam :)


SKŁADNIKI na 2 porcje:
6 płatów makaronu lasagne bezglutenowego np. Agluten
200 g łososia wędzonego na gorąco
200 g jogurtu greckiego
curry
sól, pieprz
oliwa


Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie i wyłóż go na wilgotną ściereczkę.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Jogurt grecki dopraw do smaku solą, pieprzem i spora ilością curry.
Łososia podziel na kawałki.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i lekko posmaruj oliwą. Połóż plastry lasagne i na jednej połowie nałóż po łyżeczce jogurtu i kawałku łososia. Złóż na pół i powtórz czynność. Powtórz z resztą makaronu.
Tak przygotowany makaron wstaw do piekarnika na 5-6 minut. Po tym czasie wyjmij, delikatnie nałóż na talerze i posyp świeżą lub suszoną kolendrą.

Smacznego :)

 1 porcja zawiera średnio:

energia:  436  kcal
białko: 3 g
węglowodany: 7 g
błonnik: 1 g
tłuszcze: 47 g
cholesterol: 98 mg



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz