poniedziałek, 23 lutego 2015

Bezglutenowe kluseczki ziemniaczane z pesto

Bezglutenowe kluseczki ziemniaczane z pesto - u mnie bazyliowe, ale z każdym będą smaczne. Miękkie i delikatne, bardzo smaczne :)


SKŁADNIKI: 
500 g ugotowanych ziemniaków 
50 g mąki ryżowej 
50 g mąki ziemniaczanej 
1 jajko 
1/2  łyżeczki soli 
1 łyżka pesto z bazylii

Ugotowane ziemniaki (najlepiej jeszcze ciepłe) utłucz dokładnie lub zmiksuj na puree. Do ziemniaków dodaj sól, jajko i mąkę. Dokładnie wymieszaj na jednolita masę ( nie może być grudek). W dużym garnku zagotuj wodę, posól. Mokrymi rękoma odrywaj małe kawałki ciasta i "kulaj" kluseczki. Przygotowane wrzucaj na wrzątek. Gdy kluseczki wypłyną na powierzchnie gotuj je przez 1 minute i wyjmuj łyżką cedzakową i przelej je zimną wodą. Przełóż na talerz i wymieszaj z pesto.

Smacznego :)





2 komentarze:

  1. fajne i na pewno smaczne kluseczki! )

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne, koniecznie muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń