piątek, 20 lutego 2015

Bezglutenowe spaghetti alla carbonara

 Bezglutenowe spaghetti alla carbonara - danie proste, szybkie i bardzo syte. Słyszeli o nim wszyscy , ale nie każdy potrafi przygotować samodzielnie, a warto.
Makaron spaghetti Garofalo, który proponujemy do tego dania pochodzi z południa Włoch i jest idealnym połączeniem mąki kukurydzianej, ryżowej i komosy czyli quinoa. To pierwszy makaron bezglutenowy na rynku, która ma kolor, smak i strukturę jak zwykły, tradycyjny makaron. Idealny do proponowanego dzisiaj dania. Pyszna pasta rodem z Włoch w wersji bezglutenowej.

SKŁADNIKI:
250 g bezglutenowego makaronu spaghetti np. Garofalo
150 g boczku
4 jajka
1/4 szklanki śmietanki
świeżo starty Parmezan
sól i pieprz do smaku


Boczek pokrój w drobną kostkę.Wrzuć na rozgrzana patelnię i podsmaż przez 2 minuty.
Jajka ubij i wymieszaj ze śmietanką . Zmniejsz płomień nad patelnią i wlej jajka. Dopraw solą i piperzem. Stale mieszając gotuj na bardzo małym ogniu, aż jajka będą miały konsystencje kremu.
Makaron ugotuj w dużej ilości lekko osolonej wody przez 8 minut, odcedź go i odsącz. Następnie dodaj do jajek i dobrze wymieszaj.
Gotowe danie posyp startym parmezanem i ewentualnie natką pietruszki.


Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz