![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEge4fQ8kqvxMH-KL5AD_BQYDprrm4X-t27lMLXoGNJ6cvsxzW3TbS0JCDxyAQ5LdYG8RIOYpvzt-wAAXqeIZ3w-wEigzIazpIlNXmQvSYOk8jxMcqlm9f9PsV6XW8azdTttPJgfClPG6Bw/s1600/bez_jaj_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjkph3CSm0OpARHtAvoCqIZ_9x7yAG_BVeeGRyjEkmjjD5h_GgkgGJKLImrcInp9npQLhvMCKawybD__NP2Q9NBZrwSTWxZgqaNHkk9mprGMczECEQ9j7ChSPZkAuMXNosWBvo6dNTcaGY/s1600/bez_mleka_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiUoQMyoxinHjKk62T9aSgk6ABXKjlkukrWiROVNG4EBfZaC-6dPeo81ZnC_ebAcdusQpncyBNws2YtThMTAj9Qqqec8zKOzf8pVGnCSRUMGz712YzLFkuuGzI_RvIxadC0DMK64OrsBeA/s1600/bezgluten_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhcv5blIiBMJ-VETBXpfWhoDlHsl7NG-oeXwagma8RWEYhOpP7AFzQ7v2Eg9Vla1vy_zh77mVUwhX0ZDHS7dycsZEfIMLNE4LzuhGBx2Zmjc69PP3RCZicZv6uqCtiH-qMkjEvG0jEZBAA/s1600/wegetarianskie_wl.png)
Chleb bezglutenowy, który w naszym domowym rankingu wskoczył od razu na podium! Miękki, pachnący, sprężysty i z chrupiącą skórką... IDEALNY. My już nie będziemy tęsknić za tradycyjnym pieczywem :)
SKŁADNIKI:
500 g mąki do wypieku chleba Agluten
380 g letniej wody
20 g świeżych drożdży
20 g oliwy z oliwek extra vergine
5 g soli
mąka ryżowa do podsypania
Drożdże rozpuść w 1/3 szklanki wody. Mąkę wsyp do miski i dodaj rozpuszczone drożdże i energicznie wymieszaj. Następnie dodaj resztę wody i wymieszaj. Na koniec dodaj oliwę i sól. Mieszaj by ciasto było gładkie i sprężyste. Przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przemieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i lekko podsyp bezglutenową mąką. Wyłóż ciasto chlebowe i mokrymi rękami uformuj bochenek. Obsyp go lekko mąka i odstaw na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni (bez termoobiegu) i wstaw wyrośnięty chleb. Piecz 1 godzinę.
Studź na kratce.
Smacznego :)
gdzie można kupić taką mieszankę? Coraz częściej na swoim blogu umieszczam przepisy bezglutenowe, gdy szukam inspiracji (jak np Twój przepis), to często jest właśnie mix mąk bezglutenowych :)
OdpowiedzUsuńwww.italiabezglutenu.pl
Usuńdla wszystkich "bezglutenowców" idealny!
OdpowiedzUsuńno proszę! gratuluję wypieku :)
OdpowiedzUsuń