



Chleb bezglutenowy, który w naszym domowym rankingu wskoczył od razu na podium! Miękki, pachnący, sprężysty i z chrupiącą skórką... IDEALNY. My już nie będziemy tęsknić za tradycyjnym pieczywem :)
SKŁADNIKI:
500 g mąki do wypieku chleba Agluten
380 g letniej wody
20 g świeżych drożdży
20 g oliwy z oliwek extra vergine
5 g soli
mąka ryżowa do podsypania
Drożdże rozpuść w 1/3 szklanki wody. Mąkę wsyp do miski i dodaj rozpuszczone drożdże i energicznie wymieszaj. Następnie dodaj resztę wody i wymieszaj. Na koniec dodaj oliwę i sól. Mieszaj by ciasto było gładkie i sprężyste. Przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przemieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i lekko podsyp bezglutenową mąką. Wyłóż ciasto chlebowe i mokrymi rękami uformuj bochenek. Obsyp go lekko mąka i odstaw na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni (bez termoobiegu) i wstaw wyrośnięty chleb. Piecz 1 godzinę.
Studź na kratce.
Smacznego :)
gdzie można kupić taką mieszankę? Coraz częściej na swoim blogu umieszczam przepisy bezglutenowe, gdy szukam inspiracji (jak np Twój przepis), to często jest właśnie mix mąk bezglutenowych :)
OdpowiedzUsuńwww.italiabezglutenu.pl
Usuńdla wszystkich "bezglutenowców" idealny!
OdpowiedzUsuńno proszę! gratuluję wypieku :)
OdpowiedzUsuń