wtorek, 17 lutego 2015

Bezglutenowe ciasto drożdżowe z gruszkami


Nie lubie wrzucać przepisów, gdzie zdjęcie robiłam tabletem, ale to na Wasze wyraźne życzenie :) Bezglutenowe ciasto drożdżowe z gruszkami - szybkie, proste i smaczne. Nie wymaga użycia miksera ani skomplikowanych składników. Puszyste, delikatne, w smaku trochę jak racuchy z owocami. Niestety kolejnego dnia robi się trochę suche więc my polecamy w wersji wloskiej: moczone w cappucino :)


SKŁADNIKI:
zaczyn:
50 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
15 g cukru
15 g mieszanki bezglutenowej Agluten
ciasto:
2 jajka
120 g cukru
150 g mieszanki bezglutenowej Agluten
50 g skrobi ziemniaczanej
50 g mąki kukurydzianej
150 ml ciepłego mleka
40 ml oleju słonecznikowego

Przygotuj zaczyn: w wysokim naczyniu dokładnie wymieszaj mleko z drożdżami i cukrem. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
Ciasto: Mąki wymieszaj z cukrem. Dodaj zaczyn i wymieszaj. Dodaj jajka, olej i resztę mleka. Utrzyj wszystko na gładka masę i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Po wskazanym czasie ciasto lekko przemieszaj. Blaszkę o wymiarach ok.20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej przygotowane ciasto. Na wierzchu poukładaj plastry gruszki i odstaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Placek wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut - do suchego patyczka.
Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz