niedziela, 15 lutego 2015

Łosoś pod kokosową skorupką


 Łosoś pod kokosową skorupką  to jedno z tych dań, które choć przeciętne  wyglądzie jest rewelacyjne w smaku ... Delikatny filet z łososia pod słodką, kokosową i chrupiącą skorupką podany na ryżu jaśminowym
 Inspiracja: Kwestia Smaku. Polecam gorąco.

SKŁADNIKI na 4 porcje:
100 g białego ryżu (np. jaśminowego)
500 g filetów z łososia bez skóry i ości
50 g miodu
50 g wiórków kokosowych
1 mała cebulka
1 łyżka startego, świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
sok z 1 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki suszonego lubczyka
1 łyżka masła
sól, pieprz

Ryż ugotuj 5 minut krócej niż instrukcja na opakowaniu. Odcedź.
Filet z łososia pokrój na 4 równe kawałki.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Przygotuj 4 kawałki folii aluminiowej. Każdy kawałek wysmaruj delikatnie olejem. Połóż porcję ryżu.
Cebulkę i czosnek drobno posiekaj. na patelni rozgrzej oliwę, dodaj imbir posiekaną cebulę i czosnek. Przesmaż przez ok. 2 minuty. Następnie zmniejsz ogień dodaj sok z cytryny, miód i masło. Gdy masło się roztopi dodaj wiórki kokosowe, lubczyk i odrobinę pieprzu. Wymieszaj i zestaw z ognia.
Na ryżu poukładaj po niewielkiej ilości kokosowej mieszanki. Połóż łososia i na wierzchu poukładaj resztę mieszanki.
Zawiń łososia w folię (papiloty) i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 240 stopni, odwiń folie aluminiową i zrumień kokosową skorupkę - ok. 6-8 minut.
Podawaj gorące.

Smacznego :)

1 porcja zawiera średnio:

energia: 398 kcal
białko: 18,6 g
węglowodany: 32 g
błonnik: 3,6 g
tłuszcze: 24 g


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza