sobota, 8 sierpnia 2015

Sernik jogurtowy na zimno z borówkami na bezglutenowym spodzie

Lekki, waniliowy sernik jogurtowy na zimno z borówkami na bezglutenowym spodzie. Idealnie kremowy i orzeźwiający. Idealny przy upałach, z dużą ilościach słodkich borówek. Przepyszne i delikatne ciasto. Sernik zainspirowany przepisem z bloga Moje wypieki. Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:
spód:
75 g biszkoptów bezglutenowych - u mnie Savoiardi Nutri Free
50 g rozpuszczonego masła
masa jogurtowa:
800 g jogurtu greckiego
2 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka olejku waniliowego
100 g cukru +  2czubate łyżki
25 g żelatyny
80 g serka mascarpone
250 g śmietanki 30%
300 g borówek (umytych i osuszonych)
wierzch:
170 g serka mascarpone
3 łyżki borówek
2 łyżki cukru
borówki do dekoracji

Spód:
Biszkopty  pokrusz i wymieszaj z roztopionym masłem - ja zmiksowałam wszystko w melakserze. Spód tortownicy o średnicy ok. 22-23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masą biszkoptową wyłóż dno tortownicy, wyrównaj.
Masa jogurtowa:
Śmietankę ubij na sztywno z 2 łyżkami cukru. Żelatynę dokładnie rozpuść w 1/4 szklanki wrzącej wody.
Jogurt grecki zmiksuj z serkiem mascarpone, cukrem, cukrem waniliowym i olejkiem waniliowym. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 4 łyżki masy jogurtowej, wymieszaj i połącz z resztą masy. Dodaj ubitą śmietankę i wszystko delikatnie zmiksuj. Wsyp borówki do masy, delikatnie wymieszaj i wylej na masę biszkoptową. Ciasto wstaw do lodówki do stężenia.
Wierzch:
Serek zmiksuj blenderem z borówkami i cukrem. Masę rozsmaruj na wierzchu ciasta.
Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Udekoruj borówkami.

Smacznego :)

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz