niedziela, 25 września 2016

Bezglutenowy chleb z ziarnami

Wymarzony chleb bezglutenowy - prosty, szybki do wykonania i po prostu pyszny! Sprężysty,zwarty,  lekko wilgotny miąższ i chrupiąca skórka. Jeden z najsmaczniejszych chlebów bezglutenowych jakie jadłam!
Koniecznie wypróbujcie!

SKŁADNIKI:
60 g mąki gryczanej
260 g mąki ryżowej
190 g mąki gryczanej białej
40 g skrobi kukurydzianej (mazeiny)
25 g świeżych drożdży
550 ml ciepłej wody
80 g ziaren: słonecznik, dynia, siemię lniane ( u mnie Mix Omega)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Drożdże z cukrem rozpuść w pół szklanki wody ( odlej z podanej porcji). Mąki wymieszaj razem, dodaj sól, wodę i wymieszaj. Po chwili dodaj rozpuszczone drożdże. Wymieszaj całość - najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto przykryj sciereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 210 stopni.
Foremkę ( keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto lekko przemieszaj i wylej do formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 60 minut.
Studź na kratce.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz