piątek, 21 listopada 2014

Płatki ryżowe z owocami - Fiocchi di riso e frutta

Płatki ryżowe na mleku z owocami to moje śniadanie z dzieciństwa - idealne na tą porę roku i aurę za oknem... Płatki można przygotować na mleku, wodzie czy soku owocowym z najróżniejszymi dodatkami. Ja dodałam odrobinę musu jabłkowego do płatków i cynamonu oraz kilka owoców znalezionych w lodówce. Pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie. Zapewni niezbędną energię do walki z zimą ;) Polecam gorąco!

SKŁADNIKI: 
50 g płatków ryżowych 
1 szklanka mleka 
2 łyżeczki cukru brzozowego (lub innego dowolnego)
2 łyżki musu jabłkowego 
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka pestek słonecznika
dowolne owoce do dekoracji: u mnie physalis i pestki granatu


 Płatki ryżowe wsyp do garnka i zalej mlekiem. Zagotuj , dodaj cukier, cynamon i gotuj 2 minuty ciągle mieszając. Dodaj mus jabłkowy i dokładnie wymieszaj. Płatki zdejmij z ognia i przelej do miseczki, udekoruj dowolnymi owocami, posyp pestkami słonecznika. Smacznego :)

FIOCCHI DI RISO CON LATTE VEGETALE E FRUTTA
 
INGREDIENTI:
50 g di fiocchi di riso
1 bicchiere di latte
2 cucchiaini di zucchero di betulla (xilitolo)
2 cucchiai di mousse di mele
1/4 cucchiaino di cannella
1 cucchiaino di semi di girasole
la frutta per decorare: da me alkikinger e semi di melograno
 
Versare I fiocchi di riso nella pentola e coprire con il latte. Portare in ebollizione, aggiungere lo zucchero, la cannella e cuocere per 2 minuti mescolando continuamente, dopodiché aggiungere la mousse di mele. Togliere  il composto dal fuoco e versare in una ciotola, decorare con la frutta, cospargere con semi di girasole.
 
Buon appetito:)

1 komentarz: