wtorek, 6 stycznia 2015

Bezglutenowa tarta z kurczakiem i serem feta



 

Bezglutenowa tarta z kurczakiem i serem feta - wypiek z którego jestem niezwykle dumna i do którego mam zamiar bardzo często powracać. Ciasto kruche na wytrawną, bezglutenowa tartę udało mi się zrobić po wielu nieudanych próbach. Ta jest doskonała. Krucha, delikatna, przepyszna. Najlepsza kolejnego dnia, bo ciasto jest zwarte i nie kruszy się. Istna poezja na talerzu. Ciasto można przechowywać w lodówce do tygodnia - podana porcja wystarcza na 2 blaszki o średnicy ok. 25 cm 
  

SKŁADNIKI:
 ciasto: 
350 g mieszanki chlebowej Agluten (klik)250 g margaryny lub masła 
2 jajka
1 płaska łyżeczka soli
farsz:
2 duże piersi z kurczaka
2 puszki pomidorów
150 g sera feta
bazylia,oregano, sól, pieprz do smaku


Ciasto:
Z podanych składników na ciasto zagniataj jednolite i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Farsz:
Piersi kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka, posól i popieprz. Gdy mięso będzie ścięte, dodaj pomidory z puszki i duś około 20-25 minut - sos musi zgęstnieć. Dopraw do smaku ziołami i pieprzem. Nie sól za bardzo,bo feta jest wystarczająco słona.
Fetę pokrój w kostkę.
Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj delikatnie na okrągły placek dobrze podsypując mąką (np. ryżową) i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Podpieczony spód wyjmij i wyłóż na niego pomidorowy farsz, poukładaj kostki fety i wsadź ponownie do piekarnika na kolejne 10-15 minut.
Po upieczeniu lekko przestudź i podawaj.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz