
Bezglutenowe crumble z jabłkami - przepyszny i szybki deser, idealny na każdą porę roku. Zimą najbardziej lubię z dodatkiem korzennych przypraw. Bardzo aromatyczne i delikatne. Polecam gorąco.
SKŁADNIKI:
120 g mąki ryżowej
100 g mąki gryczanej
100 g cukru
100 g miękkiego masła
1 kg słodkich, kruchych jabłek
2 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
Jabłka obierz i pokrój w kostkę, wymieszaj z brązowym cukrem i cynamonem. Z mąki, cukru i masła przygotuj kruszonkę i wstaw na 10 minut do zamrażarki. W naczyniu żaroodpornym ułóż owoce i posyp je kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut - kruszonka musi się zezłocić. Podawaj ciepłe np. z kulką lodów waniliowych :)
kolejny dowód na to, że można pysznie i zdrowo!
OdpowiedzUsuń