sobota, 7 lutego 2015

Bezglutenowe placuszki z bananami - bez mleka i jaj





Bezglutenowe placuszki drożdżowe z bananami - bez mleka zwierzęcego i jaj, a smakują jak tradycyjne racuchy. Słodkie od bananów, puszyste i mięciutki. Idealne na weekendowe śniadanie. Ciasto można przygotować wieczorem i zostawić na noc w lodówce, a rano tylko usmażyć placuszki. Proste do wykonania i bardzo smaczne. Polecam :)

SKŁADNIKI:
Zaczyn:
200 ml ciepłego mleka roślinnego ( u mnie ryżowe)
30 g świeżych drożdży
2o g mąki bezglutenowej np. owsianej
1 łyżka cukru
Ciasto:
300 g mąki bezglutenowej ( u mnie 140 g mąki ryżowej,  60 g owsianej, 100 g mąki gryczanej)
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
250 ml ciepłego mleka roślinnego
2 banany pokrojone w plastry

Zaczyn: W wysokim naczyniu wymieszaj dokładnie mleko, drożdże, cukier i mąkę. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
Ciasto: W misce wymieszaj mąki z siemieniem lnianym, dodaj ciepłe mleko i zaczyn. Wszystko dokładnie wymieszaj np. drewnianą łyżką. Ciasto odstaw na 30 minut do wyrośnięcia (lub możesz wstawić do lodówki na kilka, nawet kilkanaście godzin).
Wyrośnięte ciasto wymieszaj. Na rozgrzaną patelnie (beztłuszczową) nakładaj po łyżce ciasta i wciskaj w nie plasterki banana. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj posypane cukrem pudrem lub miodem.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. świetne placuszki! tyle w nich zdrowia, a do tego drożdżowe co jeszcze bardziej mnie do nich zachęca :)

    OdpowiedzUsuń