

Bezglutenowe placki z cukinii i marchewki. Miękkie, chrupiące i bardzo smaczne. Można je podać jako samodzielne danie albo jako dodatek do mięsa czy ryby. Dobrze komponują się z wędzonym łososiem jak i sosem czosnkowym np. na bazie jogurtu. Spróbujcie :)
SKŁADNIKI na 3 porcje:
1 średnia cukinia ( ok.300g)
2 marchewki (ok.200g)
2 jajka
3-4 łyżki mąki ryżowej
sól, pieprz
olej kokosowy do smażenia
Cukinie obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wyłóż na sito, posól, wymieszaj i odstaw na 30 minut.
Marchew obierz i także zetrzyj na tarce.
Po tym czasie cukinie dobrze odciśnij z nadmiaru wody, dodaj pieprz, jajka i mąke.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy i smaż placuszki na złoto z obu stron.
Podawaj z plastrami wędzonego łososia i koperkiem.
Smacznego :)
1 porcja zawiera średnio:
energia: 237 kcal
białko: 11 g
węglowodany: 32 g
błonnik: 4 g
tłuszcze: 9 g
cholesterol: 26 mg
super placuszki, idealne na lekki lunch :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :) Nigdy nie jadłam placków z cukinii i marchewki, ale z samą cukinią uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń