niedziela, 8 lutego 2015

Bezglutenowe placki z cukinii i marchewki




 Bezglutenowe placki z cukinii i marchewki. Miękkie, chrupiące i bardzo smaczne. Można je podać jako samodzielne danie albo jako dodatek do mięsa czy ryby. Dobrze komponują się z wędzonym łososiem jak i sosem czosnkowym np. na bazie jogurtu. Spróbujcie :)

 SKŁADNIKI na 3 porcje:
1 średnia cukinia ( ok.300g)
2 marchewki (ok.200g)
2 jajka
3-4 łyżki mąki ryżowej
sól, pieprz
olej kokosowy do smażenia

Cukinie obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wyłóż na sito, posól, wymieszaj i odstaw na 30 minut.
Marchew obierz i także zetrzyj na tarce.
Po tym czasie cukinie dobrze odciśnij z nadmiaru wody, dodaj pieprz, jajka i mąke.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy i smaż placuszki na złoto z obu stron.
Podawaj z plastrami wędzonego łososia i koperkiem.

Smacznego :)


1 porcja zawiera średnio:

energia: 237 kcal
białko: 11 g
węglowodany: 32 g
błonnik: 4 g
tłuszcze: 9 g
cholesterol: 26 mg


2 komentarze:

  1. super placuszki, idealne na lekki lunch :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają :) Nigdy nie jadłam placków z cukinii i marchewki, ale z samą cukinią uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń