![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgU8DCK-PswaINkBlEeMUBeYAIk8T1Wap1yKcEZfaGcm8yHgN_uvBeC41sKujVfSJhIYvLysS2paOQFs512QyzAyYNfv0HCcc81FvE1VWyW3fdBe41QkIqsGuWdckNtL-bD7QNg1JBVUGE/s200/bez_jaj_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiNndofNoEz2APnThTxtewuA0WVuh71oJnyA-iVl_GhfSfdcwX7aG6tZcQJC8zsYWsjhF140mElZ74T1GFkXOgOMdeFr2n0bgI7C7G4snO5-ekQnCqR2p1MRMf0TIeZuS00LOzW1WU23w0/s200/bez_mleka_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiAZRmkrBQowRm77Qfs4nsa4WRiNSs9SHUJRWdvACVTBzHr-q1yl1svVMYEs25hvCqZVYR0uwGFjmE7jHFpD-Df6xxFhhx_G0rvfekKyT4ioANcLWyr63zZC6F3d3jEOJyHbsnQSxCnurk/s200/bezgluten_wl.png)
Doskonały chleb bezglutenowy z sezamem. Najlepszy jaki dotąd zrobiłam, a zrobiłam ich naprawdę wiele... Cała rodzina wychwalała go pod niebiosa (razem z najmłodszymi). Miękki, lekko wilgotny i delikatny w smaku. Na drugi dzień nie kruszy się i jest tak samo smaczny, co w przypadku pieczywa bezglutenowego nie jest częste ;) Pieczywo doskonałe - koniecznie wypróbujcie!
Składniki:
zaczyn:
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml wody
ciasto:
120 g mąki ziemniaczanej
150 g mąki ryżowej
70 g mąki gryczanej
40 g mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
300 ml wody
2 łyżki oleju
sezam ( u mnie czarny)
Zaczyn: drożdże wymieszaj z cukrem i wodą.
Mąki dokładnie wymieszaj razem z siemieniem lnianym i solą. Wlej wodę, zaczyn i olej. Wymieszaj dokładnie by ciasto nie miało grudek ani "klusek". Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Foremkę (korytko) o długości ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przemieszaj i wylej do foremki. Wyrównaj powierzchnię mokrą łyżką. Ostaw ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wyrośnięty chleb posyp sezamem i wstaw do piekarnika. Piecz 1 godzinę.
Studź na kratce.
Smacznego :)
Jak długo chlebek jest świeży? Moje bezglutenowce do tej pory to twardziele, nienadające się do jedzenia następnego dnia. A jak z tym?
OdpowiedzUsuńBył tak dobry, że dotrwał tylko do kolejnego dnia. Ale jego struktura nie zmieniła się - nadal był miękki, nie kruszył się.
Usuń